torstai 9. huhtikuuta 2015

Iloa seinälle kutoenKokeilin kutomista ensimmäisen kerran opiskellessa sisustusartesaaniksi. Pakko myöntää, ettei se ollut silloin minun lempparihommaa muuten kuin mattoja tehdessä. Kutominen on kuitenkin äärimmäisen rentouttavaa ja monesti huomaa uppoutuneensa kudontatyön pariin tunneiksi. Päätin kokeilla itsetehtyjä "kangaspuita". Niitten parissa olisi mukava väkertää, samalla katsoen vaikka lempisarjaa maratoonina.


Yksinkertaisia kudontapuita varten tarvitset vanhan taulukehyksen ja nauloja. Omani on 45cm x 35cm. Merkkasin naulanpaikat 0,7cm välein. (Laitoin ensin naulat harvemmin, siksi reunimmaisissa on pitemmät välit. En tarvinnutkaan kudontatyölle kehyksen koko leveyttä).

Tarvikkeet:

- Kudontapuut
- Kalalankaa tai puuvillalankaa loimeksi
- Eri värisiä villalankoja
- Isosilmäinen neula
- Sakset
- Oksa tms. ripustamista varten


1. Loimi
Tee langan päähän lenkkisolmu ja aseta se ensimmäiseen naulaan. Vie lanka kehyksen alareunaan vastakkaisen naulan luo. Kierrä se ja palaa takaisin ylös. Jatka tätä kunnes olet saavuttanut halutun leveyden työllesi ja päätä loimi alareunaan samanlaisella lenkkisolmulla kuin alussa. Pidä loimi koko ajan tiukkana!


2. Hapsut.
Laitoin yhteen hapsuun kolme lankaa, taitettuna kuusi, koska käyttämäni lanka oli todella ohutta. Tämä on ihan maku kysymys ja riippuu valitsemasi langan paksuudesta. (Valitsin parillisen määrän, jotta voin letittää hapsut lopussa.)
Vie langat kaksinkerroin taitettuna toisen loimilangan ja silmukan ali.


Kiristä ja vedä hapsut loimilangan päähän, naulan taakse.


Laita viimeinen hapsuryhmä lenkkisolmuun ja vedä naulan taakse.


3. Sormio
Langan, eli kuteen, voit pujottaa neulaa apuna käyttäen tai näillä sormioilla. Kumpikin toimii, neula hieman paremmin näissä "kangaspuissa". Nämä tuppaa hajoamaan ennen loppua. Tässä kuitenkin ohje, jos joku haluaa kokeilla. :)


Laita langanpää kämmeneen ja kierrä lanka etusormen takaa. Lähde kiertämään kasia etu-ja keskisormen ympäri.


Kun olet saavuttanut haluamasi kokoisen sormion, katkaise lanka ja vedä se sormien välistä. Kieputa lankaa muutama kierros ja pujota pää edellisten kierrosten alle, jotta sormio pysyy kasassa käytössä. Ota sormio pois sormista. Vetämällä alkupään langasta sormio lähtee avautumaan ja ei sotkeennu kutoessa, ainakaan toivon mukaan.


4. Viriön avaaminen
Leikkasin piirustuslehtiön takakannesta 3cm leveän palan. Laittamalla sen joka toisen ali ja yli, saat avattua aina toiselle suuntaan mennessä viriön ja työn tekeminen nopeutuu näin hiukan. Itse käytin tätä aina oikealta vasemmalle mennessä. Vasemmalta oikealle tehdessä laitan pahvin alas ja pujottelen langan.


5. Pohjan kutominen.
Aloita kudonta tekemällä pohjaa muutama kierros. Kierrä aloituksen pää reunimmaisen loimilangan ympäri ja pujota se samaan viriöön. Lanka kulkee toisen loimilangan yli, kolmannen ali, neljännen yli jne, Huomaa, että käytin ekalla kierroksella edellisen kohdan pahvia ja aukaisin viriön.

Älä laita lankaa suoraksi vaan hieman kaarelle kuten vasemmassa kuvassa. Kiertäessäsi langan reunimmaisen loimilangan yli, älä kiristä liikaa. Nämä muistamalla saat työn reunan melko varmasti pysymään suorassa ja se ei lähde kapenemaan työn edetessä.

Voit painaa langan haarukalla tai harvapiikkisellä kammalla alas.


Kierrä vasemmassa sivussa reunimmainen loimilanka ja mene nyt loimilangan alta, jos menit edellisellä kierroksella päältä. Jatka näin kunnes olet tehnyt haluamasi määrän pohjaa ennen kuviota. Itse tein valkoisella langalla seitsemän kierrosta.


6. Kuvion tekeminen.
Jätä valkoinen lanka odottamaan ja aloita kuvion tekeminen. En aloittanut kolmion pohjaa aivan reunasta vaan jätin reunoihin viisi loimilankaa kutomatta. Kiersin langan pään kuudennen loimilangan ympäri samaan viriöön kolmion ekan kierroksen kanssa. Nostin langan ylös toisessa päässä, jättäen toiseenkin reunaan viisi loimilankaa kutomatta. Tein tätä neljä kierrosta ja viidennellä, palatessani takaisin vasempaan reunaan, kiersinkin nyt seitsemännen loimilangan, jättäen nyt kuusi reunimmaista loimilankaa kutomatta. Jatka tähän malliin kunnes saavutat keskimmäisen loimilangan ja kolmion huipun. Kierrä keskimmäinen loimilanka kaksi kertaa.


Kuvion tekeminen vaatii keskittymistä ja on alussa hitaampaa, mutta pääset rytmiin kyllä jossain vaiheessa.


Aloin täyttämään reunoja tässä vaiheessa ennen kuin aloin tekemään toista kuviota, jolloin en saa enää viriötä toiseen suuntaan auki kun kuvio tulee tielle. Kierrä pohjalangalla kolmion viereinen loimilanka. Pohjassa käyttämäni lanka oli suunnilleen saman paksuista kuin kolmiossa, joten pohjaan tuli saman verran kierroksia ennen seuraavaan loimilankaan siirtymistä. En ollut tässä kuitenkaan liian tarkka, vaan lisäsin tai vähensin kierroksia mikäli oli tarpeen.Aloita myös kutomaan toisella langalla kolmion toista puolta. 


Tee toinen kuvio samalla tavalla kuin kolmiokin, mutta aloitat nyt vain päästä ja lähdet leventämään kuviota reunoja kohti. Käytin toisessa kuviossa ohuempaa lankaa, samaa kuin hapsuissa, jolloin kuviosta tulee litteämpi kuin kolmiosta.


Saavuttaessasi kuudennen loimilangan reunasta, kierrä se ja lähde kaventamaan kuviota takaisin keskimmäiseen loimilankaan.


Tein toisen kuvion aikana välissä pohjaa. Kudoin pohjasta raidallisen. Laita uuden värin alku hieman päällekkäin vanhan värin kanssa samaan viriöön.

 Kuvion jälkeen jatka muutama kierros pohjaa koko työn leveydeltä ja päätä langan pää samaan viriöön edellisen kierroksen kanssa.7. Hapsujen letitys.


8. Työn irroittaminen
Katkaise loimi mahdollisimman läheltä naulaa. Solmi kaksi loimilankaa yhteen, aivan lähelle viimeistä kudontariviä. Solmi viimeiset kolme loimilankaa yhteen. Irroita varovasti työn alareuna nauloista.Päättele loimilangat pujottamalla ne työn nurjalle puolelle.9. Päättele kuvioiden kärkien langat kuvion sekaan.10. Ripustuskepin kiinnitys.
Käytin tähän samaa lankaa kuin loimessa. Solmi pää ensimmäiseen kahteen loimilankaan. Kierrä keppi ympäri ja mene seuraavan solmun ali. Jatka tätä kunnes saavutat viimeisen solmun. Kierrä vielä kerran keppi ja tee solmu.


11. Tupsut


 Tässä vaiheessa voit tehdä tupsuja roikkumaan työsi viereen tai jatkaa seuraavaan vaiheeseen.
Kierrä lankaa edestakaisin ainakin tupsun kaksinkertaisen pituuden verran. Tarvitset myös tupsun ripustuslenkin ja langanpätkän, joka sitoo tupsun muotoonsa.


Laita ripustuslenkin solmu taitettujen lankojen keskikohtaan. Solmu jää piiloon lankojen sekaan seuraavassa vaiheessa. Tee solmu ripustuslenkkiin, taitettujen lankojen toiselle puolelle.


Kierrä langanpätkällä tupsu kasaan n. 1cm päästä ripustusnarusta ja tee solmu. Jätä langanpäät tupsun hapsujen sekaan.


Katkaise tupsun pää.


12. Ripustuslenkki
Leikkaa halutun mittainen ripustuslenkki. Laita tupsut roikkumaan kepille ennen ripustuslenkkiä. Tee langanpäihin lenkkisolmu ja pujota kepin päät lenkistä.Kokeile rohkeasti erilaisia kuvioita ja lankoja. Hauskoja kutomishetkiä!

1 kommentti:

  1. The Way To Cease Playing 우리카지노 For Good
    This nation abides by French legal guidelines, which implies that gambling is, total, authorized

    VastaaPoista